9 maj 2024


Israelisk militär har beordrat palestinier att flytta ut från östra Rafah, med en varning om att de kommer att använda extrema stridskrafter. Konsekvenserna av en invasion i Rafah kommer att bli katastrofala, 1,4 miljoner palestinier har sökt skydd i Rafah och hälften av dem är barn, de flesta av dem har tvingats bli förflyttade tidigare. Uppmärksamma Rafah – ”All eyes on Rafah”.

De förtrycktas Gud, du vet hur det är att söka skydd från imperiers makt. Vi ber dig att skydda människorna som sökt skydd i Rafah, många av dem har tvångsförflyttats flera gånger tidigare. Herre, försäkra människorna i Rafah, att även om de tvingas bort, dödas och torteras är din kärlek till dem okrossbar eftersom ”Han ska inte svika dig, inte överge dig” (5 Mos 31:6). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 30 april antog generalkonferensen för den förenade Metodistkyrkan ett banbrytande upprop till kyrkliga ekonomiska förvaltare att exkludera banden till Eyes tre länder – Israel, Turkiet och Marocko – som håller vissa populationer under längre militära ockupationer. Dessutom föreslog man vissa aktioner i kampen för rättvisa och fred i Palestina som ett svar på ropet från den kristna palestinska gemenskapen.

Hoppets Gud, vi tackar dig för ansträngningarna från den förenade Metodistkyrkan i kampen för rättvisa, fred och sanning. Vi ber att dessa uttalanden och aktioner ska uppmuntra fler kristna kyrkor runt om i världen att bli vittnen för de fattigas och svagas Gud. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 5 maj stängde Israel ned Al Jazeeras verksamhet i landet och beslagtog en del av dess kommunikationsutrustning, vilket orsakade fördömanden från FN och mänskorättsgrupper över restriktioner i pressfriheten. Detta är ännu ett israeliskt angrepp på pressfriheten sedan den 7 oktober.

Sanningens Gud, vi tackar dig för alla journalister som gett röst åt dem som saknar den och har gett världen en glimt av mörka realiteter. Vi minns att ”Den som gör det onda avskyr ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte ska avslöjas” (Joh 3:20). Herre, försäkra oss om att sanning och pressfrihet återupprättas så att frigörelse, rättvisa och fred kan uppnås. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Idag, den 9 maj, håller Sabeel en gemensam engelsk/arabisk zoom-gudstjänst över ämnet ”Hopp mitt i hopplösheten: Ortodox påsk- och himmelsfärdsdag”. Gudstjänsten firar Kristi himmelsfärd för västerns kyrkor och påsk för österns kyrkor och innehåller budskap från Rev. Dr. Naim Ateek, Patriarch Emeritus Michel Sabbah och Archbishop Atallah Hanna.

Kärleken Gud. Vi tackar dig för det ledarskap och arbete som Rev. Dr. Naim Ateek, Patriarch Emeritus Michel Sabbah och Archbishop Atallah Hanna utför – de är en del av den profetiska traditionen inom palestinsk kristenhet. Herre, din himmelsfärd, uppståndelse och triumf visar goda nyheter för dem som förtrycks och korsfästs av imperierna. Hjälp oss förstå att om vi ska vara vittnen till din uppståndelse och himmelsfärd i vårt land bör vi stiga ned till djupet av det palestinska folkets lidande och förkunna frigörelse och fred. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 4 maj firade palestinska kristna och den ortodoxt kristna världen Sabt al- Nour, som symboliserar Kristus seger när han steg ned i helvetet. Trots att ursprunget till Sabt al-Nour är okänt, har dagen grundat en palestinsk kristen sed, fylld med mening av tro, rättvisa, frigörelse och seger. Tyvärr färgades dagen av israeliskt polisvåld, bl.a. när en ur Sabeels stab skadades när han försökte få del av den heliga elden. Dessutom nådde elden, för första gången i historien, inte fram till Gaza.

Ljusets Gud, tänd en helig eld inom oss som tar bort all orenhet, rädsla och tvivel på oss själva så vi kan bära vittnesbörd om en levande Kristus. Herre, påminn oss om att inte fokusera på Kristi grav, utan på uppdraget att sprida den frigörande elden från den Heliga Anden vidare, trots att det finns vägspärrar och imperier på vår väg. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Massprotesterna från studenter i USA fortsätter, trots att de möter internering, avstängning, arrestering och andra bestraffningar. Tusentals studenter är uthålliga i sina krav på vapenvila, slut på samarbete med israeliska universitet och företag som tjänar på ockupationen och slut på förtryck av palestinier. Som ett svar har studenterna mötts av militärliknande nedslag och överfall från sionistgrupper.

Gudomlige skapare, vi tackar dig för studenter som agerar goda samarier i arbetet för att få slut på det palestinska lidandet. Herre, ge dem urskillningsförmåga så att de fortsätter att fokusera på människor i Gaza och inte ger efter för trycket att spåra bort från det syftet. Herre, stoppa varje försök att genom förtal eller våld störa studenternas krav och håll rörelsen som skakar världen vid liv Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Indien, Pakistan och Sri Lanka.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com