16 maj 2024


Tidigt förra veckan accepterade Hamas ett egyptisk-qatariskt förslag på vapenvila. Därefter började den israeliska militären bomba Rafah och strider bröt ut vid gränsen mot Rafah. Många dödades, bland dem barn. Den humanitära hjälp som ibland kommit in i Gaza denna väg har totalt förhindrats. Sjukhusen stänger ner och enligt UNRWA har mer än 110 000 palestinier flytt från staden. Det verkliga lidandet är inte känt men situationen kräver all uppmärksamhet på Rafah; ”All eyes on Rafah”.

Gud, du som var, är och som kommer. Likt Jesus är våra själar överväldigade av sorg över imperiernas sätt att agera. Det som händer verkar inte ha något slut. Upplevelserna av förluster och smärta kommer att vara med oss tills vi dör. Herre, försäkra oss om att du är med dem som lider i Rafah och att du ser alla onda handlingar, vare sig de sker i ljuset eller i mörkret. Herre, lär oss att göra vår sorg till ett aktivt arbete för en annan verklighet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 15 maj uppmärksammade palestinier världen över Nakba-dagen. Den dagen påminner om början på det palestinska folkets förlust av sitt människovärde, identitet och kultur. Trots att händelserna under 1948 totalt förändrade den palestinska verkligheten är Nakba inte en bara en händelse utan en struktur, vilket innebär att den fortgår. Det pågående folkmordet i Gaza, våldet på Västbanken och Jerusalem, verkligheten för palestinier i historiska Palestina och flyktingarna i diasporan, allt börjar med Nakba -katastrofen.

Uthållighetens Gud (God of Sumud), vi, barn av detta land, har mött detta utrotande under mer än 76 år. Erfarenheterna av förtryck och död fortsätter från våra förfäder till våra barn och nu – mer än tidigare – frågar vi: För hur länge Herre? Hjälp oss att förstå att varje liv som förstörs av bosättarvåld i sig själv är en Nakba. Vi tackar dig för den Helige Ande som manifesterar sig i Sumud, hjälper oss att behålla vår mänsklighet, vår identitet, vår kamp för rättvisa och vår tro. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 23 april delade Kairos Palestine och globala Kairos for Justice ett uttalande med titeln ”Ett upprop för global aktion och solidaritet på Nakba-dagen den 15 maj 2024: Israels fortsatta etniska rensning, tvångsförflyttningar och nu – folkmord.” Uttalandet skickades till kyrkor, internationella samfundet och andra grupper för att ge ord som speglar de verkliga realiteterna på marken och uppmana till handling.

Sanningens Gud, hjälp oss att urskilja denna tids Kairos så att vi kan ge verkliga vittnesbörd om din närhet med dem som korsfästs idag. Herre, hjälp vår rörelse att behålla ömsesidig kärlek för ett gemensamt mål, ledda av din Heliga Ande. Påminn oss om att våra möjligheter inte kommer från oss själva utan ”min förmåga kommer från Gud” (2 Kor 3:5). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 30 april ockuperade Kairos-Sabeel i Nederländerna och ”the Christian Collective” kontoret för det politiska partiet ”Christian Union” i Nederländerna. Kravet på partiet är att stoppa sitt stöd för de israeliska militära aktionerna, säkra tillräcklig hjälp in i Gaza och att engagera sig i kritik genom en meningsfull dialog.

Du inkluderande Gud, vi tackar dig för alla våra vänner som utmanar orättvisa och korrupta strukturer. Herre, ge hjälp till rörelsen för frigörelse, rättvisa och fred i Nederländerna, så att de kan uppmana till ånger över den aktiva och medskyldiga roll som partiet har i den Nakba som palestinier utsätts för. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under förra veckan rev israeliska styrkor 47 hem i al-Naqab och skickade familjer till en permanent exil utan några löften om alternativa bostäder. De förstörda bostäderna tillhörde familjen Abu Asa och var en av de större rivningarna på flera år för palestinierna i al-Naqab.

Beskyddets Gud, i tider av svårigheter ser vi upp till dig som vårt skydd under stormen. Herre, bygg på nytt upp familjen Abu Asas och alla palestiniers hem som raserats. När vi ber till dig i sorg, låt oss komma ihåg: ”Herren är min tillflykt och min borg, min Gud, som jag förtröstar på” (Ps 91:2). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Studentrörelsen för Palestina fortsätter att öka runt hela jorden. Trots att många studenter, föreläsare och professorer har utsatts för arresteringar, hot och skvaller, har många universitet gått med på att avsluta samarbeten med Israel eller överväga att göra det. Många studentläger har visat stark gemenskap när de delat mat, covid-tester, kunskap om Palestina och interreligiösa gudstjänster. Studentrörelsen skakar världen.

Gud, som blev människa, vi tackar dig för studentrörelsen för Palestina, som liknar den uthålliga änkan som besvärar orättvisa domare. Herre, vi är tacksamma för rörelsen som visar orubblig tro och får de mäktiga att darra, berg att förflyttas och inspirerar miljoner. Herre, visa oss var vi kan bära vittnesbörd genom kreativt motstånd i våra liv. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Bangladesh, Bhutan och Nepal. 

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com