30 maj 2024


Den 20 maj lämnade åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC), Karim Khan, ansökningar om arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsminister Yoav Gallant och Hamasledarna Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar och Mohammed Deif. Alla bär ansvar för flera krigsbrott och brott mot mänskligheten, enligt ICC.

Du gudomlige domare, medan vi ber om att sanning och rättvisa ska visas och antas inom folkrättens organ, vet vi att verklig förändring kräver moralisk och andlig förändring, grundad i kärlekens lag. Herre, varken inom ICJ, ICC eller på gatorna får vi hjälp. ”Höj din röst för den stumme, till försvar för alla som sviktar. Höj din röst och döm rättfärdigt, försvara alla fattiga och svaga”(Ord 31:8,9). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 6 juni håller Sabeels vänner i Frankrike, tillsammans med 3 andra franska kristna rörelser, ett webinar med titeln “Christians in Palestine & Christians in France: Which solidarity today and tomorrow?” I webinaret medverkar Rev. Dr. Munther Isaac, “Folkets patriark” Michel Sabbah och Omar Haramy tillsammans med flera pastorer och präster från Frankrike.

Rättvisans Gud, vi tackar dig för våra vänners arbete och ber att alla talarna ska ledas av den Helige Ande. Herre, låt webinariet inspirera kyrkan att bekänna och ångra sin medbrottslighet i förtrycket av palestinier och inspirera till profetisk aktivitet och uppfinningsrikedom. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under maj månad har Sabeel varit värd för flera olika delegationer. Den första var en grupp berättare – prisade sångare, textförfattare och bästsäljande författare – den andra delegationen var från The Israel Palestine Mission Network of the Presbyterian Church (USA) som var här under temat “Kom och se och gå och berätta”. 

Gudomlige skapare, vi är dina pilgrimer och alltid på vandring för att söka dig. Vi ber att alla som har bevittnat skönheten och lidandet i vårt land, för ut våra röster och verkar för att stärka oss. Herre, hjälp de förtryckta att se sin ”Sabeel” (”vägen” på arabiska) mot en mer rättvis och befriad verklighet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Klockan 4 på morgonen den 19 maj genomförde israeliska soldater en räd mot Gode Herdens anglikanska kyrka i Nablus. Kyrkans säkerhetskameror fångade bilder på soldater som vandaliserade kyrkans egendom, bl. a. församlingssalen. Som svar kallade kyrkan invasionen för ”en ond och feg handling” och citerade Matt 16:18 ”Och jag säger dig, du är Petrus, Klippan, och på den klippan ska jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar ska aldrig få makt över den.”

Kristus, den gode herden, trots att vi inte klarar att följa dig, skyddar du oss. Herre, påminn oss att tron tillhör dig och tron, riktigt förstådd och levd, både personligt och i samhället, leder oss till frihet. Herre, vi ber att den anglikanska kyrkan i Nablus ska skyddas och att du är med dem i deras lidanden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan genomförde israelisk militär en räd i flyktinglägret i Jenin, 12 människor dödades, bland dem en lärare, en läkare och fyra barn. Dessutom har israeliska schaktmaskiner rivit hem och infrastruktur i flyktinglägret.

Kärlekens Gud, endast du vet omfattningen av det lidandet som människorna i Jenins flyktingläger har upplevt. Herre, låt oss inte vara rädda för att försvara de förtryckta på grund av de starkas makt. Hjälp oss att bli kärl från vilka din kärlek flödar eftersom, ”Vi är leran och du har format oss, vi är ett verk av din hand.” (Jes 64:8). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra fredagen utfärdade Internationella domstolen (ICJ) ett beslut om att ålägga Israel att omedelbart stoppa sina militära operationer i Rafah, efter Sydafrikas pågående mål mot Israel om folkmord. Ministern i det israeliska krigskabinettet, Benny Ganz, viftade bort ordern från ICJ och den israeliska militären har fortsatt det hänsynslösa bombandet av Rafah. Nyheter som kommit ut från Rafah rapporterar att minst 40 palestinier har dödats i särskilda ”säkra zoner”, många av dem brändes levande.

Evige Gud, vi minns att oavsett vad internationell lag bestämmer, så måste vi fortsätta den goda kampen. Herre, vi ropar till dig att rädda människorna i Gaza, liksom som psalmisten ropar, ”Rädda mig, Herre, från onda människor, skydda mig mot våldsmän, de som har ont i sinnet och alltid vållar strid” (Ps 140:1,2). Herre, vi ropar till dig, att få ett slut på detta folkmord. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Angola och Moçambique.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com