13 juni 2024


Den 8 juni utförde israelisk militär en massaker i flyktinglägret Nuseirat under sin operation för att rädda några ur den israeliska gisslan. Den israeliska militären och underrättelsepersonal var maskerade som hjälpsökande palestinier som sökte hjälp. Åtminstone 247 palestinier dödades och nästan 700 skadades, de flesta civila, enligt medicinska rapporter. Fyra ur den israeliska gisslan räddades.

Gudomlige skapare, vi vet att varje människa är värd lika mycket inför dig. Medan vi är tacksamma för att de fyra ur israeliska gisslan räddades är vi förtvivlade över att det behövdes en massaker för detta. Herre, hur lång tid tar det innan palestinska liv betraktas av världen, som att de är skapade som din avbild. Hur länge kan sanning och godhet bytas ut mot svek och hat? Herre. grip in, för fram din heliga rättvisa, som värderar palestinska liv likt andras och ryck upp rötterna till orättvisan. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Världshälsoorganisationen (WHO) dokumenterar 464 attacker på hälsovårdsfaciliteter och utrustning i Gaza. Attackerna har medfört 727 dödsfall, 933 skadade och förstörelse av 101 hälsovårdscentraler och 113 ambulanser sedan 7 oktober. Attackerna av den israeliska militären har skett över hela Gaza från norr till söder och i centrum.

Helandets Gud, vi tackar dig för alla Gazas helgon, kända och okända, som har offrat sina liv för att hjälpa dem som är i nöd i denna orättvisa och mörka värld. Där synden verkar regera och hoppet är förlorat, minns vi att ”Kärleken – allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den” (1Kor 13:7). Herre, hjälp oss att föra fram rättvis fred, ledd av kärlek. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 5 juni stormade tusentals israeler genom Jerusalems gamla stad, eskorterade av israelisk polis. De började sin årliga flaggmarsch som firar årsdagen av Israels ockupation och annektering av östra Jerusalem 1967. En del israeler gjorde det genom att i Al Aqsa-moskén förrätta kontroversiella böner. Under marschen skanderade israeler fascistiska slagord, attackerade många palestinier och journalister och vandaliserade palestinska butiker. Polisen arresterade flera lokala palestinier (!), bland dem barn som följde attackerna.

Heliga Gud, vi gråter med dig över Jerusalem, en stad av hat och synd. Herre, belys för oss institutioner, strukturer och föreställningar som fostrar överhöghet och hjälp oss att montera ned dem. Låt en helig vrede växa i oss mot synden och befria oss när vi frestas att bekämpa ondska med ondska. Herre, välsigna dem som är förföljda i Jerusalem och hela Palestina. Herre, i din nåd… hör vår bön.

En israelisk läkare på ett fältsjukhus för fångar från Gaza vid den israeliska armébasen Sde Teiman har beskrivit ”beklagliga förhållanden” och ”rutinmässiga” amputationer på grund av skador av handbojor. I ett brev till Israels riksåklagare och försvars- och hälsovårdsministrar, som återges av Haaretz, säger läkaren att förhållandena vid fältsjukhuset Sde Teiman riskerar de inlagdas hälsa och kränker medicinsk etik. Dessutom har CNN nyligen publicerat en rapport om hur fångar är permanent försedda med ögonbindel och hålls i blöjor.

Beskyddande Gud, du – likt många palestinier – blev orättfärdigt torterad, försummad och förödmjukad. Herre, vi vet inte hur, men försäkra de palestinier som är orättvist behandlade, att du ser dem. Påminn oss om att om vi förtrycker och torterar de svaga, är vi handfängslade av hatet genom att förneka vår egen humanitet. Herre, bryt upp de bokstavliga och systematiska kedjorna av synd och styrk oss i att aldrig ge upp kampen för godhet och nåd. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Minst 3600 palestinier hålls i administrativt förvar utan åtal och rättegång. På de palestinska territorierna har en av fem arresterats och anklagats på något sätt. Denna andel är dubbelt så stor för palestinska män som för kvinnor – två av fem män har blivit arresterade och åtalade. Åtskilliga av de palestinska fångarna är barn.

Frihetens Gud, vi ber om sann rättvisa och befrielse för alla palestinska fångar som sitter orättvist i fängelse och upplever fruktansvärda förhållanden. Frita dem med full värdighet. Ge dem och deras familjer hopp och mod i deras tid av lidande. Herre, eftersom israeliska domstolar systematiskt förnekar palestinier rättvisa, hjälp oss att kämpa för palestinska fångar, kreativt och ihärdigt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra månaden högtidlighöll den katolska kyrkan den månad då Maria, Jesus mor, äras. Katoliker runt om i världen hyllade Maria i speciella gudstjänster och böner. Den 30 maj hade Sabeels bibelstudieserie för kvinnor en samling tillägnad Maria, ledd av syster Ghada Némeh.

Marias Gud, vi förstår Marias gråt för Jesus genom gråten från palestinska mödrar som sörjer sina barn som dödats av imperiet. Herre, hjälp oss att bli en lärjunge, profet och ett vittne likt Maria så att vi kan bli ljus och salt i världen. Vi tackar dig för Sabeels bibelstudieserier, som hjälper vår gemenskap att meditera över din kärlek utan slut. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Botswana och Zimbabwe.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com