4 juli 2024


I mer än 300 dagar har modiga sanningssägare gett röst åt dem vars röst i världen saknas. Dessa sanningssägare uppenbarar sig som journalister och influenser på sociala medier, de har bidragit till att dokumentera lidandet i Gaza och gett en plattform för deras rop. Många av dessa sanningssägare har blivit måltavlor och dödats. Israel fortsätter att stoppa internationella reportrar från Gaza och de få som kommer in eskorteras av den israeliska militären.

Ljusets Gud, hjälp oss att förstå att våra ställningstaganden till lidandet i Gaza och till de fortsatta krigsbrott som Israel begår speglar vår inställning till sanningen. När vi hedrar och tackar sanningssägarna i Gaza, minns vi aposteln Johannes ord: ”låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning” (1 Joh 3:18). Herre, låt oss älska Gaza genom våra handlingar. Herre, i din nåd… hör vår bön

Nyligen har en ny rapport från FN:s oberoende organ för mänskliga rättigheter dragit slutsatsen att både Israel och flera beväpnade palestinska grupper har begått krigsbrott mot mänskligheten. Rapporten baseras på undersökning av attacken den 7 oktober och de efterföljande israeliska operationerna i Gaza fram till den 31 december 2023.

Alla nationers Gud, vi är nedbrutna, ursinniga, trötta och rädda men vi minns att alla imperier faller. Herre, när fler och fler rapporter visar synden i vårt land, minns vi att ”håna en fattig är att smäda hans skapare. Den skadeglade undgår inte straff” (Ords 17:5). Herre påminn oss om att din kärlek varar för evigt och förlossar allt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Från den 6 till den 27 juni hade filmen “Where Olive Trees Weep” premiär. Den ger en gripande glimt av kampen och motståndet hos det palestinska folket under israelisk ockupation. Filmen gräver sig ned i teman som förlust, trauma och jakten på rättvisa. Som en del i premiären fördes ett samtal med flera palestinier, bland dem Omar Haramy från Sabeel Jerusalem, som presenterade palestinsk befrielseteologi.

Du, de brutnas Gud, vi vet att du har gråtit med oss i mer än 76 år, låt oss veta att du hör alla rop och ser alla tårar. Herre, för dem av oss som är traumatiserade, hela oss med din frigörande ande, som får oss att ödmjukt och med självförtroende sträva efter rättvisa. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 26 juni uppmärksammas den internationella dagen för tortyroffer. Israel har i mer än 76 år konsekvent använt tortyr mot palestinska fångar och arresterade, men sedan 7 oktober har användningen av tortyr eskalerat och blivit mera offentlig. Flera israeliska soldater och fängelsevakter har, på sina egna sociala medier, publicerat dussintals foton och videos som dokumenterar deras tortyrhandlingar

De torterades Gud, du vet hur det är att bli torterad och förödmjukad. Vi minns att du sa att det som har gjorts mot dessa minsta, har gjorts mot dig. Så varje gång palestinier torteras, torteras också du på nytt. Herre, lär oss att vara solidariska med de förtryckta. Visa nåd mot dem som torterar, för deras synd är allvarlig. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under de senaste veckorna, återtog den israeliska finansministern Bezalel Smotrich den administrativa makten över en stor del av det palestinska territoriet från den palestinska administrationen (PA). Det ger Israel kontroll över byggnation, zonindelning och planering för palestinier i området. Det israeliska kabinettet införde också åtgärder mot palestinska tjänstemän, där man säger att de kan bli avskedade eller få rörelserestriktioner. Många palestinier, som lever i dessa områden, fruktar nu snabba tvångsförflyttningar.

Navots Gud, skydda oss från dagens versioner av Isebel och Achav som skapar komplotter, planlägger och mördar för att stjäla vårt land. Herre, nu när vi blir mer sårbara för bosättarkolonialism på Västbanken, där våra marker, identitet och historia raderas ut, håller vi fast vid att du är rättvis och ser våra lidanden. Herre, vi ber att våra förtryckare ångrar sig likt Achav (1 Kung 21:29) och vänder sig bort från överhöghet och herravälde. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan tillkännagav Sabeels vänner i Nordamerika (FOSNA) att styrelsemedlemmen Nahida Halaby Gordon avlidit. Hon föddes i Jerusalem 1939 och fick fly från Palestina till USA 1948 på grund av Nakban. Nahida betjänade FOSNA på ett exemplariskt sätt, hon gav inte bara sina inblickar och erfarenheter som palestinsk-amerikansk kvinna utan också sin expert inom ekonomi och ledning. Nahida kommer att bli verkligt saknad i Sabeels gemenskap.

Nådens Gud, trösta Nahidas familj, när de sörjer sin kära. Vi ber att din barmhärtighet ska visas för dem som sörjer. Vi tackar dig för att du arbetat genom Nahidas liv, ett liv hängivet vittnande om din kärlek, rättvisa, fred och frigörelse. Herre, hjälp oss att sträva efter den fullhet, vänlighet och generositet som hon exemplifierade i sitt liv. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Sudan, Sydsudan och Uganda.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com