1 augusti 2024


Ödeläggelsen i Gaza fortsätter att eskalera när tusentals palestinier flyr från Khan Yunis utan att ha en säker plats att gå till. Enligt UNRWA är nio av tio av Gazas befolkning tvångsförflyttade. Nya undersökningar av WHO bekräftar spridningen av poliovirus i Gazas avloppsvatten, det förvärrar det redan ofattbara lidandet. Spridningen av polio i Gaza kan påverka andra länder om inte en vapenvila tillåter att vaccinationerna återupptas.

Gudomlige skapare, medan tiden går når lidandet i Gaza ogripbara nivåer. Herre, hur djupt måste korruptionen nå för att de som har makt ska sluta delta i förstörelsen? Har deras hjärtan hårdnat så mycket att de inte längre ser palestinier som värda att få leva? Herre, skydda dina barn i Gaza och bota dem som plågas av hat. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan framträdde premiärminister Benjamin Netanyahu inför den amerikanska kongressen för att tala om den nuvarande situation på Gazaremsan och Israels krigföring i vilket 39.000 palestinier har dödats. Faktagranskare har visat att många av Netanyahus påståenden var falska. Dessutom avvisades familjerna till en del av dem som hålls som gisslan, från kongressbyggnaden eftersom de krävde svar från den israeliska premiärministern. Trots det, fick Netanyahu stående ovationer vid 52 tillfällen.

De förtrycktas Gud, vi vet att du blev hånad, misshandlad och belagd med skam, medan de korrupta härskarna vid den tiden hyllades och prisade varandra för ädelhet. Herre, inte mycket har ändrats. Vi håller fast vid vår tro att ditt kungarike och din makt är motsatsen till imperiernas makt. När vi ber för Gaza, hjälp oss att leva ut vår tro på att ”Många som är sist ska bli först, och många som är först ska bli sist” (Matt 19:30). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Efter den 7 oktober har Israel dragit fördel av världens uppmärksamhet på Gaza och rivit många hus varje vecka eller till och med dagligen i Palestina. Dessutom byggs nya utposter till bosättningar och fler samhällen har utrymts utan att de har någonstans att ta vägen, vilket gör dem hemlösa. Flyktinglägren i Jenin, Nablus och på andra platser har blivit oigenkännliga sedan den 7 oktober.

Kärlekens Gud, Hur har detta våld blivit normaliserat? Hur har det vackra landskapet kring Jenin blivit en plats av död? Herre, vi drömmer om en dag, när Masafer Yatta inte är känt för husrivningar och bosättarvåld, utan för harmoni och växande palestinsk skönhet. Herre, vi törstar efter din rättvisa. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under de kommande veckorna, kommer Sabeel att ta emot flera delegationer av influerare och kommer att ta dem runt i Palestina. Sedan 7 oktober har det varit en signifikant minskning av internationella, turister och pilgrimer i Palestina, vilket har gjort dessa delegationer sällsynta i dessa tider av krig.

Helige Gud, vi är tacksamma för möjligheterna av att ta emot delegationer så att de kan bli vittnen till vår kolonisering, vårt kreativa motstånd och sumud. Vi ber dig att beskydda varje delegation och ge oss omdöme att känna igen den helige Andes verk. Herre, gör oss till ett verktyg för din kärlek, när vi bär vittnesbörd om Kristus, befriaren. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan utökade Tel Avivs distriktsdomstol bannlysningen av Al Jazeera Media Network med ytterligare 45 dagar, enligt Al Jazeera. Förbudet kom ursprungligen tidigt i maj då det israeliska kabinettet enhälligt röstade för att släcka ner Al Jazeera i landet, omedelbart beordra nedstängning av dess kontor och bannlysa bolagets sändningar.

Sanningens Gud, vi kommer inför dig med övertygelsen om att det finns de som aktivt motsäger sanningen och föredrar mörker före ljus. Herre, vi klagar över hur ondskan frodas medan sanningen förtrycks, och rättfärdighet överskuggas av svek. Vi tackar dig för att du använder journalister i Gaza som är de nedtystades röst, och gör dem till sanningsbärare. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Nu när antalet frigivna palestinska fångar, från israeliska fängelser, växer, kommer flera berättelser om tortyr fram. I förra veckan frigavs åtta palestinier från det israeliska fängelset Ofer Prison, de rapporteras ha blivit torterade och förhörda innan de sändes tillbaka till Gaza. Alla israeliska fängelser och förvarscenter är överfulla och har bristfälliga humanitära förhållanden.

De fängslades Gud, försäkra alla dessa som lider och är orättvist fängslade att du ser dem och bryr dig om deras frihet. Herre, hjälp oss att inte glömma de som är fängslade och hålls som gisslan. Herre, stärk de palestinska fångarnas familjer och trösta dem med din befriande kärlek. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kongo Brazzaville, Gabon, Sao Tome och Principe.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com