25 juli 2024


Den israeliska militären fortsätter sina obevekliga bombningar av Gaza med vapen som de förses med av flera länder, de flesta från USA. Huvudkontoret för FN-organet för palestinska flyktingar i Gaza har förstörts och den av människor skapade svälten ökar till oanade nivåer. Dessutom har det mycket smittsamma polioviruset upptäckts i prov av avloppsvattnet i Gaza, vilket utsätter tusentals palestinier för risken att få en sjukdom som kan orsaka förlamning.

De trasigas och utblottades Gud, vi kommer inför dig igen och igen med bönen om att du ska stoppa denna mardröm. Kristus, som blev människa, du finns med oss, även när vi inte känner igen dig. Vi ångrar vårt misslyckande när det gäller människorna i Gaza och tackar dig för rösterna från vildmarken som hjälper oss att vända oss bort från synden. Gör oss till verktyg för kärleken genom att kämpa den goda kampen, även om det gör att ditt lärjungaskap kräver sin kostnad. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tidigt på fredagen den 19 juli slog en Houthi-drönare till mot Tel Aviv, dödade en person och skadade 8 andra. Trots att drönaren var identifierad oskadliggjordes den inte av den israeliska armén beroende på den mänskliga faktorn. Efter att Houtierna meddelar att denna attack var den första av många om inte en omedelbar vapenvila uppnås i Gaza. Men efter detta har Israel bombat en hamn i Jemen där minst 80 människor dödades.

Fredens Gud, under månader har vi bett om omedelbar fred. Herre, visa världen att en omedelbar vapenvila skulle rädda många liv, både palestinska och israeliska. Herre, var barmhärtig mot alla familjer som förlorat någon och sörjer sina älskade, som dödats av våldet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 19 juli avgjorde den Internationella domstolen i Haag att Israels pågående närvaro på de ockuperade palestinska områdena är olaglig och medför apartheid. Domarna lyfter fram många kränkningar av internationell lag från Israel på Västbanken och i östra Jerusalem. Trots att utslaget inte är lagligt bindande, påverkar det signifikant den juridiska tolkningen av Israels handlingar eftersom den kommer från den högsta auktoriteten inom internationell lag.

Rättvisans Gud, fastän vi vet sanningen om Israels brott sedan många år och har undervisat och arbetat mot Israels apartheid, är vi glada över ICJs utslag. Herre, tänd i oss en låga som fortsätter att kämpa för rättvisa, frihet och fred. Herre, låt våldets offer påminna oss om att det är mycket arbete som behöver utföras trots framgången det palestinska fallet har fått i internationella juridiska organ. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Israeliska bosättare, tjänstemän och ministrar fortsätter att gå upp på moskéområdet vid Al Aqsa för att be, åtföljda av många israeliska polisofficerare. Eftersom status quo gäller, får icke-muslimer besöka platsen i koordination med myndigheterna för moskén, men är inte tillåtna att genomföra religiösa riter. Därför är dessa aktioner av israeliska ministrar och tjänstemän ett klart försök att provocera palestinier och orsakar rädsla bland dem att Israel har för avsikt att ta över platsen.

Jesus av Nasaret, Jerusalem är, som under dina dagar, en stad av hat där korrupt makt frodas. Herre, vi är upprörda över den dagliga dubbla standarden för moral och ber att alla ska behandlas lika. Herre, var barmhärtig mot dem som tror att de kan handla utan konsekvenser, för deras illusion är falsk och ditt domslut är sant och rättvist. Herre, i din nåd…   hör vår bön.

The Middle East Council of Churches (MECC) är värd för ett andligt och psykologiskt stödprogram 21-26 juli. Programmets syfte är att ge andligt och psykologiskt stöd både till präster och lekmän, som arbetar i våldsamma och extrema omständigheter. Tolv representanter från Sabeel, inklusive två anställda, kommer att delta i detta program.

Helandets Gud, vi tackar dig för MECCs ansträngningar i det andliga och psykologiska stödet för människor som arbetar i krigssituationer. Herre, vi ber att du ska välsigna alla som deltar i detta program och ber att deras utbildning ska bära frukt i deras respektive gemenskaper. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under de senaste månaderna, har det kommit många fruktansvärda berättelser från Gaza, en av dem handlar om hur Muhammed Bhar, en palestinsk man med Downs syndrom och autism, dödades. Efter att soldater invaderat Muhammeds hem, släppte de lös en israelisk stridshund som sargade Muhammed till döds. Familjen hade tidigare separerats och Muhammed hade lämnats ensam när han dog. Muhammeds berättelse är en av många som vittnar om det enorma lidandet i Gaza.

De förtrycktas Gud, i en värld som vänder bort blicken från Gazas lidande, så blir berättelser likt Muhammeds blir ofta varken sedda eller hörda. Ännu klamrar vi oss fast vid vår tro att du ser Muhammed och alla andra som lider i Gaza. Visa på politik, strukturer och ideologier som ledde till Muhammeds död, och stärk oss i att resa oss mot dem. Herre, rädda människorna i Gaza ur den israeliska ockupationens gap. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Burundi, Demokratiska republiken Kongo och Rwanda.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com