15 augusti 2024


Förra veckan bombade Israel, vid ett muslimskt bönetillfälle, ytterligare en skola som gav skydd för flyktingar. Rapporter från Gaza indikerar att mer än 100 palestinier dödades i attacken och många fler skadades. Ögonvittnen beskriver bombningen som en av de mest fruktansvärda massakrerna sedan 7 oktober. Sjukvårdare rapporterar att det vara nästan omöjligt att finna en enda intakt kropp, rester av kroppar var spridda över skolan. Familjer tvingades ta emot nära och kära i plastpåsar.

Korsfäste Messias, varje tillfälle vi blinkar sker en ny massaker. Skolor, sjukhus, säkra zoner och flyktingläger, alla blir de angripna, en efter en. Herre, när vi kämpar med att finna ord och för många, har vi inte fler tårar, vi använder vi helt enkelt orden från psalmisten: ”Ur djupen ropar jag till dig, Herre. Herre hör mitt rop, lyssna när jag bönfaller dig.” (Ps 130:1,2). Förlossa denna sönderbrutna värld.
Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan ställde palestinska utrikesdepartementet med bestämdhet ett yrkande till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att utfärda en arresteringsorder för den israeliska finansministern Bezalel Smotrich, efter sitt påstående att det är berättigat och moraliskt att svälta palestinier i Gaza. Smotrich erkände också att Israel ändå tillåter begränsad hjälp till Gaza, på grund av internationella påtryckningar.

Du, de svältandes Gud, du vet hur det känns att vara hungrig (Matt 11:12) och du mättade de hungriga skarorna. Herre, mätta dina barn, som inte har någon mat och ge dem deras dagliga bröd. Vi minns hur du blev igenkänd av dina lärjungar när du ”bröt brödet” (Luk 24:35), och vi längtar efter att få se dig när du bryter bröd tillsammans med dina barn i Gaza. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan genomförde israeliska styrkor räder på Västbanken. I flyktinglägret i Jenin har minst 5 palestinier dödats, bland dem en 18-åring. I Tubas har fyra palestinier dödats. Flera rapporter hävdar att israelisk militär blockerar ambulanser från att undsätta palestinier som skadas i räderna. Sedan den 7 oktober har åtminstone 612 palestinier dödats, bland dem 145 barn och 11 kvinnor.

Emmanuel, du föddes som människa i Betlehem för att sedan arresteras och dödas av imperiet. Vi håller fast vid vår tro att du inte bara lider likt många palestinier, utan du just nu lider tillsammans med alla dessa förtryckta. Herre, belys för världen orsakerna, systemen och politiken som ansvarar för orättvisan på Västbanken. Låt medlidandet avväpna allt hat. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan vädjade Josef Borell, Europeiska kommissionens vice ordförande, med ansvar för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, på nytt om ett slut på kriget i Gaza, som han varnar för att ha fört regionen ”till randen av ett krig av okända proportioner”. Borells kommentarer kommer efter avrättningarna förra veckan, av flera Hamas- och Hezbollaledare på hög nivå.

Fredsfurste, vi ångrar, om vi någonsin trodde att vi hade total kontroll över våra liv och andras. En osäkerhet binder oss i Palestina, ångestfyllda inför morgondagen, förhindrade att sörja gårdagens lidande, och kämpande för vårt nu. Vi minns att ”Jesus Kristus är densamme i går, idag och i evighet.” (Hebr 13:8) Herre, fastän vi längtar efter en vapenvila i både tanke, ande och kropp, påminn oss om att vad som än händer, så ska vi följa dig och bli dina vittnen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Idag kommer många kristna världen över att fira festen för jungfru Maria. Denna glädjefyllda händelse är fylld av vördnad, tacksägelse och reflektion kring Marias viktiga roll som en profet och hennes speciella relation till Kristus. Patriark Luigi Barlassina (1920-1947) var den förste att föreslå titeln ”Drottning av Palestina” för Maria.

Kärlekens Gud, vi minns hur Maria födde barnet i Betlehem, flydde till Egypten genom Gaza, blev ett ögonvittne till Kristus korsfästelse i Jerusalem och en viktig apostel under den första kyrkans tid. Herre, som under Marias tid är det så mycket mörker, död och osäkerhet. Hjälp oss att vara trofasta likt Maria och förkunna att Gud ”störtar härskare från deras troner och han upphöjer de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor och rika skickar han tomhänta bort” (Luk 1:52,53). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Israel har fängslat tusentals palestinier under kriget i Gaza och ställs nu inför anklagelser om tortyr i en ny FN-rapport. Dessutom har B’tselem släppt en rapport med titeln ”Välkommen till helvetet. Det israeliska fängelsesystemet är ett nätverk av tortyrläger.” Den israeliska militärpolisen arresterade nyss nio reservister vid militärförvaret Sde Teiman Centre för övergrepp mot och våldtäkt av palestinska fångar. Högerextrema demonstranter, uppmuntrade av israeliska ministrar, bröt sig in på militärbaser och krävde deras frisläppande. Incidenten blev en gnista som startat en stötande diskussion om användning av våldtäkt mot palestinska fångar.

Helige Gud, nyheterna om tortyr, övergrepp och våldtäkt mot palestinska fångar, berör oss i vårt innersta. Vi kan inte förstå hur hatfyllda människor kan vara, men vi är säkra på att ditt domslut kommer att visa sanningen. Herre, låt världen få veta om ondskan som palestinska fångar och förvarstagna upplever. Helige Ande, hjärtans tröstare, var med offren för grymheterna och läk dina barns sår. Förvandla trasighet till helhet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd för länderna Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com