22 augusti 2024


Förra veckan, under den judiska högtiden Tisha B’av, stormade bosättare den palestinska byn Tuwani under skydd av den israeliska armén, så att de kunde be på platsen för en gammal synagoga. Det medförde att invånarna i byn Tuwani tvingades stanna i sina hem medan soldaterna positionerade sig på deras tak. På samma sätt ledde minister Ben Gvir och knessetmedlemmen Yitzhak Wasserlauf mer än 1.800 israeler till Al-Aqsaområdet i Jerusalems Gamla stad med skydd av israelisk polis. Högerextrema israeler har i båda fallen skyddats av staten när de har trakasserat palestinier och sjungit provocerande sånger.

O, rättvisans Gud, vi lyfter upp våra hjärtan inför dig i bön för människorna i Tuwani och Jerusalem. När de drabbas av rädsla och förtryck, ge dem mod och skydd. Vi ber om ett slut på våldet och den israeliska ockupationen. Stärk oss i att stå upp för rättvisa, att säga sanningen, och att älska bortom barriärerna. Mjuka upp hjärtan hos dem som förtrycker så att de vänder om från våld och ångra sina synder. Herre, i din nåd… hör vår bön.

I Beit Jala, del av Betlehem, skedde våldsamma attacker av den israeliska armén mot palestinska, israeliska och internationella aktivister, under en demonstration mot den pågående konfiskeringen av familjen Kissiehs mark som är Betlehems sista gröna, öppna område och ett världsarv enligt UNESCO. Den 31 juli 2024 tvingade en grupp av israeliska bosättare, understödda av den israeliska civila administrationen, med våld bort den palestinska, kristna familjen Kissieh från deras mark i Al-Makhrour Valley, nordost om Beit Jala. Ägaren av marken kallade på polis för att få hjälp mot attacken, men polisen arresterade hans son och tvingade bort familjen från deras mark, medan de lät bosättarna vara kvar, utan lagliga skäl. Familjen Kissieh fortsätter att göra motstånd mot militären och bosättarna.

O, du de förtrycktas Gud, vi lyfter fram familjen Kissieh och människorna i Beit Jala inför dig. De möter orättvisa och våld på sin egen mark. Stärk deras beslutsamhet och ge dem mod när de möter förtrycket. Låt rättvisan bestå och låt dem som försöker ta andras egendom ändra sig. Led oss i att stå solidariska med de förtryckta, att hävda ansvar för förtryckarna och att erkänna varje människas lika värde. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan arresterades 30 palestinier, bland dem en kvinnlig student, i den senaste rundan av räder på den ockuperade Västbanken, enligt the Palestinian Prisoner’s Society. De flesta av dem togs i Hebrons ”governate”. Sedan den 7 oktober har mer än 10 100 arresteringar skett på Västbanken. Många av dem som fängslats hålls i administrativt förvar.

Rättvisans Gud, du vet hur det är att fängslas under ett imperium. Du var med Josef när han satt i fängelse, din Ande besökte Paulus under hans fängelsetid. Helige ande, trösta grymhetens offer och deras familjer. Var med dem i smärtans och ångestens stunder och tänd ett ljus av hopp inom dem. När vi ber för dem som tagits från sina hem i Palestina, minns vi Jesajas ord: ”Herren Guds ande fyller mig, ty Herren har smort mig. Han har sänt mig till att frambära glädjebud till de betryckta och ge de förkrossade bot, att förkunna frihet för de fångna och befrielse för de fjättrade” (Jes 61:1). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan, under vilken det var 75 år sedan Genevekonventionerna antogs, godkände USA:s utrikesminister Anthony Blinken en ny sändning av vapen, värd mer än 20 miljoner USD, till Israel. Detta sker i en tid av växande kritik och under en period av många rapporter om israelisk kränkning av internationell lag och mänskliga rättigheter, bland annat fruktansvärda massakrer av civila vid skolor och läger i Gaza, tortyr av palestinska fångar och bosättarvåld på Västbanken.

O, rättvisans Gud, vi lyfter fram de palestinier som utstår ett lidande som inte går att föreställa sig – barn i skolor, familjer i läger och fångar i fängelser. Medan våldet fortsätter, stött av vapenförsäljning och ledarnas tystnad, ber vi om ditt ingripande. Ge rättvisa där det är förtryck, fred där det är våld och stärk dem som lider. Låt världen vakna av deras rop och agera med rättfärdighet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan återställde UNRWA en stor vattentäkt i Khan Younis, Gaza, som förstördes för flera månader sedan genom israeliska militäroperationer. Den är nu den största källan till dricksvatten för palestinska flyktingar i området, då den pumpar ut mer än 500 kubikmeter per dag. Trots detta är vattentillgången i Gaza knapp, många familjer tvingas resa långt för att söka efter vatten.

O Gud, livgivaren, vi tackar dig för att vattentäkten i Khan Younis återställts, en viktig källa till hopp för Gazas folk. När denna källa nu ger vatten, ber vi för alla som fortfarande kämpar för att få denna livsviktiga tillgång. Stärk dem som oförtröttligt arbetar för sina samhällen och ge lättnad för de familjer som reser för att få vatten. Låt rättvisa flöda likt vatten över Gaza och föra med sig fred och helande till alla som törstar. I din barmhärtighet, upprätthåll och skydda Gazas folk. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sabeel Jerusalem var värd för en delegation från ”Christians 4 Ceasefire”. Delegationen besökte samhällen runt om i Palestina och Israel, med hopp om att komma tillbaka till sina sammanhang med förnyat engagemang och stärkt påverkansarbete.

Älskade Skapare, vi är tacksamma för möjligheten att ta emot bröder och systrar till detta land, som kallas heligt, även i dessa utmanande tider. Vi tackar dig för din skyddande hand över denna delegation och ber dig att ge dem mod och visdom i att göra deras vittnesbörd kraftfullt när de återvänder hem. Herre, gör oss till verktyg för din kärlek, när vi bär vittnesbörd om Kristus, befriaren. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Liberia och Sierra Leone.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com