8 augusti 2024


Ordföranden för WHO konstaterade förra veckan att spridningen av polioinfektioner bland barn i Gaza bara är en tidsfråga om inte preventiva åtgärder snabbt sätts in. Dessutom har mer än 100 000 fall av Hepatit B registrerats. Upptäckten av polio och spridningen av hepatit B i Gaza är bara ytterligare en påminnelse om de svåra omständigheterna som palestinierna i Gaza står inför.

Hoppets Gud, vi kommer inför dig trötta, nedbrutna och rädda, vi ropar ut, ”Hur länge, Herre?” Vi förlorar tron och faller ned i förtvivlan. Rädda människorna i Gaza från deras lidande, rädda oss från att förlora tron och var barmhärtig mot de onda. Låt oss minnas psalmistens ord: ” Men Herren vakar över dem som fruktar honom, över dem som hoppas på hans nåd, han räddar dem från döden och håller dem vid liv i hungertid” (Ps 33:18-19). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan träffades staden Majd Al-Shams, på de ockuperade syriska Golanhöjderna, av en raket, som dödade 12 barn och ungdomar. Israel anklagade omedelbart Hezbollah för attacken, vilket snabbt förnekades av den libanesiska gruppen. Som en följd av attacken senarelade Netanyahu flytten av 150 sjuka och skadade barn från Gaza, de skulle få behandling i Förenade Arabemiraten. Tjänstemän från den israeliska regeringen möttes av protester när de besökte den drusiska staden Majd Al-Shams och uppmanades att lämna staden.

Freden Gud, trösta de familjer som sörjer sina nära och kära. Skydda deras sorg från att bli utnyttjad i politisk agenda och försäkra dem om att du ser och känner deras smärta. Herre, vi vädjar till dig att stoppa imperiernas kränkande maktspel, som orsakar så många förlorade liv. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan samlades dussintals religiösa ledare och aktivister i Washington DC för att protestera mot ett möte för Christians United for Israel (CUFI) vid Capitol Hill.  CUFI, som hävdar att de är den största pro-israeliska och sionistiska gruppen i USA med omkring 10 miljoner medlemmar, ger medel till och arrangerar resor till Israel för USA:s kongressmedlemmar.

Gud, som inkluderar, det är hjärtskärande att ditt namn används för att rättfärdiga våld och överhöghet. Visa hur dessa teologier om överhöghet dödar och förlåt dessa som ansluter till kristen sionism, utan att inse dess konsekvenser, ”de vet inte vad de gör” (Luk 23:34). Herre, vi ropar till dem som rättfärdigar våld genom kristen tro, att ångra sig, hjälp oss att vakta på oss själva mot frestelsen till självrättfärdighet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan fick vår gemenskap den ledsamma nyheten att Layan Nassers  administrativa fängslande hade förlängts med ytterligare fyra månader. Layan är en av nästan 3.500 palestinier som hålls fängslade på detta sätt. I denna procedur väcks inga åtal, därför kan inga överklaganden ske. Dessutom kan fängslandet förlängas på obestämd tid.

De fänglades Gud, välsigna Layan och familjen Nasser som blir förföljda. Herre, vi uppmanar kyrkorna att använda sin styrka för att visa att Layan inte är ensam i sitt lidande. Herre, hjälp oss att vara salt och ljus när vi kämpar för alla dessa, som orättvist sitter i fängelse, så att du kan säga ”jag var i fängelse och ni besökte mig” (Matt 25:36). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan avrättades Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh i Teheran. Dessutom hävdar den israeliska militären att de har dödat en senior militär Hezbollah ledare i ett anfall mot Beirut. Avrättningarna har stoppat förhandlingarna om en vapenvila mellan Israel och Hamas och eskalerat konflikten mot ett regionalt krig. Iran och andra militära grupper har hotat att hämnas

Fredsfurste, vi har bett om en vapenvila under många månader och nu mer än någonsin, när möjligheten verkar så avlägsna. Herre, mitt i vår klagan, ångest och lidande, ber vi att få leva i trofast kärlek, även när det kostar mycket. Fastän det känns som om våra ansträngningar är förgäves, minns vi aposteln Paulus ord: ” Stå därför fasta och orubbliga, mina kära bröder, och ge ut er helt i arbetet för Herren. Ni vet ju att han inte låter er möda vara förspilld” (1 Kor 15:58). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan uppmanade ärkebiskopen av Canterbury regeringar att följa det rådgivande utslaget i Internationella Domstolen i Haag om Israel och de ockuperade palestinska territorierna. Han betonade att han har besökt palestinska kristna samhällen många gånger under de senaste tiotals åren och det är tydligt för honom att politiken, som genomförts av på varandra följande israeliska regeringar, har medfört systematisk diskriminering på de ockuperade palestinska territorierna.

Sanningens Gud, medan de flesta av de religiösa ledarna i världen har svikit det palestinska folket och en del nu ändrar sin ståndpunkt efter endast 10 månader av förstörelse i vårt land, så ser vi en framgång. Trots denna förändring är det inte nog. Herre, ge visdom till våra kyrkor och ledare så att de erkänner att de måste frukta Gud och följa rättvisan, hellre än att vara rädda för att förlora sina institutioners liv och kompromissa med sin kallelse att stå med de förtryckta. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kamerun, Centralafrikanska republiken och Ekvatorialguinea.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com