5 september 2024


Förra veckan startade den israeliska militären sin största invasion av Västbanken sedan den andra intifadan 2002, målen är de palestinska städerna Jenin, Tulkarem och Nablus. Israeliska medier rapporterar att angreppen kommer att involvera tusentals soldater, flyganfall och missiler under en obegränsad tid. Minst 21 palestinier har redan dödats i de israeliska operationerna sedan tillkännagivandet. Minst 646 palestinier, bland dem 148 barn, har dödats av israeliska soldater och bosättare på den ockuperade Västbanken sedan början av detta år.

Gudomlige Skapare, vi kommer inför dig rädda och nedbrutna. När nu kriget och våldet fortsätter att spridas över Västbanken och hela regionen, ber vi om ditt skydd. Vi ber dig att skydda våra familjer, vänner och de mest sårbara bland oss. Skänk tröst och grip in, speciellt i flyktinglägren, där man ofta lider mest av bombningarna, flygangreppen och våldet. Vi kommer med vår djupa fruktan, vår ångest till dig och vi ber Anden att fylla oss med beslutsam tro och uthållighet så att vi söker godhet, rättvisa, frigörelse hela tiden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Efter att en 10 månaders baby förlamats av poliovirus typ 2 (första bekräftade fallet av polio på 25 år) rapporterar Human Rights Watch (HRW) att Israels attacker mot infrastruktur för sjukvård och vatten­försörjning, liksom det pågående hindrandet av humanitär hjälp, bidrar till ett ”potentiellt katastrofalt utbrott av polio” på Gazaremsan. Medan den israeliska armén samarbetade med FN i leveransen av 25 000 vaccinflaskor, så har dess befäl vägrat att pausa bombningarna för att säkerställa säker och effektiv vaccination sedan augusti. Armén har utfärdat 16 evakueringsorder som tvingat 12 % av Gazas befolkning att flytta inom några få dagar. För att göra det hela ännu svårare, så blir säkra områden i Gaza mindre och mindre, allt eftersom Israel expanderar sina attacker i Gaza.

De oskyldigas Gud, det är samvetslöst att världen har låtit dessa grymheter fortsätta i över tio månader. Vi vet att varje temporär vapenvila inte kommer att trösta eller rädda Gazas folk. När de lider av sjukdomar utöver krig och våld, ber vi om ditt ingripande. Vi ber om ett slut på kriget och ansvarsutkrävande för dem som har tillåtit denna galenskap att härska. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan tvingades World Food Programme (WFP) att pausa sina aktiviteter på Gazaremsan efter att ett av deras fordon beskjutits endast några meter från en israelkontrollerad vägspärr. Organisationen säger att det var första gången under det 10 månader långa kriget som ett av deras fordon blivit direkt beskjutet nära en vägspärr.

Fredsfurste, vi är ledsna och mycket upprörda över att se hur internationell lag så ansvarslöst förkastas och tystnad från makthavare råder, när dubbel standard används. Vi ber att du ska låta ditt ljus skina över Gazas folk och de som bryr sig om dem, bland dem hjälparbetare, sjukhuspersonal och andra samhällsarbetare. Led kyrkor, ledare och institutioner runt om i världen i att söka sanningen och ropa ut alla dessa orättvisor. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den israeliska politikern Itamar Ben-Gvir fortsätter underblåsa den religiösa spänningen genom att föreslå en ändring av statusen för Al Aqsa-moskén och att argumentera för att det ska byggas en synagoga inne på moskéområdet. Han har lett intrång vid Al Aqsa-moskén tillsammans med illegala, israeliska bosättare och uppmanat till att judar ska få tillstånd att be på området. Detta är det första tillfället när ministern öppet talar om att bygga en synagoga på området. Under de senaste månaderna har Ben-Gvir åtnjutit beskydd av den israeliska polisen, som han har ansvar för, när han har brutit den lagenliga och historiska statusen för Al Aqsa. Det palestinska utrikesministeriet varnade för allvarliga konsekvenser efter Ben-Gvirs uttalande.

Hela skapelsens Herre, vi avvisar handlingar av dem som missbrukar tro för att främja hat, utestängning och våld. Skydda Jerusalem från dem som försöker underminera stadens mångfald och störa freden. Vi ber speciellt om din ledning för att bevara status quo för Al Aqsa-moskén och säkra att denna heliga plats kan fortsätta vara plats för fred och bön för vår muslimska gemenskap. Styrk alla människor med samvete att stå upp mot hat och diskriminering och försvara internationell lag. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan välkomnade Sabeel en interreligiös delegation från Christians for Ceasefire, Muslims for Ceasefire, Rabbis 4 Ceasefire, and Hindus for Human Rights. Delegationen besökte samhällen över hela Palestina och Israel för att stödja dem som attackeras och väcka uppmärksamhet för behovet av skydd för mänskliga rättigheter och upprätthållandet av internationell lag.

Helige Gud, vi tackar dig för möjligheterna att dela våra berättelser och stödja våra samhällen under denna svåra tid. Vi är tacksamma för delegationer som kommer för att bevittna och arbeta för dem, trots rädslan för sin egen säkerhet när de vistas i regionen. Vi ber att du ska beskydda dem och låta dem föra fram din kärlek och rättvisa. Fyll Sabeels anställda, volontärer och vänner med styrka och ödmjukhet så att de kan fortsätta att vara dina trofasta tjänare mot hat och våld. Herre, i din nåd… hör vår bön.

New York University (NYU) har deklarerat kategorin ”sionist” som en skyddad grupp, likt marginaliserade etniska och religiösa grupper. Kritiken mot sionismen räknas nu som en diskriminerande handling och förhindrar alla ”diskriminerande kommentarer” att framföras mot någon som identifieras som sionist. NYU, likt många andra universitet, har nyligen antagit IHRAs definition, som likställer all kritik av Israel med antisemitism. Under tiden skoldöden brer ut sig i Gaza, börjar många studenter, världen över, sina studier med att protestera mot sina universitets deltagande i folkmord. Universitet, likt University of Michigan, har redan brutalt slagit ner på fredliga demonstranter, arresterat många och använder massövervakningsmetoder.

Sanningens Gud, vi bevittnar hur våra institutioner och ledare misslyckas med att skydda de mest sårbara och beväpna grupper för att profitera på kriget och våldet. Vi är tacksamma för studenter som vägrar acceptera denna orättvisa värld. I deras motstånd mot system av dominans, föreställer de sig en ny värld i vilken din godhet och ljus regerar. Herre, ge studenterna mod så att de kan fortsätta bära sanningen och vara verktyg för din befriande kärlek. Ge visdom till ledarna med hårda hjärtan, så att de ångrar sin självrättfärdighet och lyssnar till de ungas röster. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Benin, Guldkusten och Togo.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

  • Ladda ned bönen

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com