12 september 2024


Under Israels fortsatta invasion av Västbanken har armén förstört stora segment av civil infrastruktur i de palestinska städerna Nablus, Jenin och Tulkarem. När nu Israel förklarar Västbanken som en andra krigszon och den mest kritiska fronten efter Gaza har Jenin blivit epicentrum i det våldsamma intrånget. Militära styrkor har spridit fordon med vapen, schaktmaskiner, drönare, prickskyttar och flygplan för att tvinga bort hela samhällen, minst 33 civila har dödats (bland dem små barn) av prickskyttar och drönare och 70 % av gator och infrastruktur har förstörts. Journalister och andra pekar på att Israel gör Jenin obeboeligt och just som i Gaza har alla viktiga samhällsfunktioner, som vatten och elektricitet, skurits av. IDF-räder expanderar också till centrala delar av Västbanken, kring Ramallah och Betlehem.

Gudomlige beskyddare, hur mycket förtvivlan kan vårt folk bära? När vi förlorar våra älskade, våra hem, och vår försörjning, ropar vi till dig. Ge oss styrkan att stå emot förtryck med värdighet och fortsätta hoppas på och sträva efter fred. Vi ber om ett slut på ockupationen och återupprättande av rättvisa, vi ber om att internationell lag och mänskliga rättigheter ska få gälla för alla. Låt de som har makten handla med medlidande och opartiskhet och låt våldet vika för att ge väg till dialog och försoning. Gör slut på orättvisan som plågar vårt land, och för fram en rättvis och varaktig fred. Herre, i din nåd… hör vår bön.

I förra veckan kom en samlingsrapport från Palestinian Prisoner Society och the Commission of Detainees och Ex-Detainees, som lyfte fram ett stort utbrott av skabb bland palestinska fångar i israeliska fängelser, framför allt i Negev, Megiddo, NAFHA och Ramon. De härleder utbrottet till åtgärder som vidtagits av fängelseadministrationen som hämnd mot fångar och anhållna efter den 7 oktober. Bland dem som drabbats finns barnfångar i Megiddo-fängelset. De rapporterar brist på rengöringsmaterial, restriktion på vattentillgång, dålig ventilation och att infekterade fångar inte separerats från andra avdelningar.

Vår Fader, våra hjärtan går sönder när vi ser den mänskliga värdigheten avskalad och nedsmutsad och vi söker tröst i psalmistens ord: ”Herren lyssnar till de fattiga och föraktar inte de fångna” (Ps 69:34).
O, du som för fram rättvisa, vi ber om helande för våra bröder och systrar som hålls i israeliska fängelser, torterade och sjuka på grund av förtrycket. Vi ber din helige ande att komma till dem och vara med dem fram till frigivningens timme. Vi ber om detta i namnet av den som blev torterad, dödad och uppstod för att frälsa oss. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Euromed rapportear att 10 % av Gazas totala population, ca 120 000 människor, har Israel dödat, skadat, kidnappat eller förorsakat försvinnanden. Antalet är troligen underskattat eftersom andra källor som ansedda brittiska medicintidskriften Lancet har antagit ett dödstal av minst 186 000, dessutom anger tjänstemän i Gaza att mer än 70 % av de dödade palestinierna är kvinnor och barn.

Livgivande Skapare, vi kan inte ta in stanken av död som omger Gaza. När vi sörjer de offer som förnekas värdigheten i en riktig begravning och de oräkneliga liv som reducerats till enbart statistik, ber vi dig att hålla varje själ i din ömma omsorg. Ge oss styrkan att minnas deras namn, deras berättelser, deras mänsklighet. Helige Ande, tillåt oss inte att bli avtrubbade för lidandet, våldet och döden hos Gazas befolkning, utan få oss att än mer bli aktiva i vårt motstånd mot orättvisor. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Nästa vecka, när skolåret börjar för många runt om i världen, beräknas att åtminstone 625 000 elever i Gaza kommer att missa starten. I tillägg till förlusten av ett helt skolår sedan oktober, ställs nu palestinska elever inför ytterligare ett år utan tillgång till utbildning. Sedan 7 oktober har nästan 10 000 elever och mer än 400 lärare och anställda dödats av Israel. Mer än 85 % av skolbyggnaderna har skadats eller direkt träffats. Alla 12 universitet i Gaza har bombats eller förstörts.

Store lärare, lägg en skyddsfilt över barn som inte kan gå i skolan och över lärare som förlorat elever och inte kan undervisa på grund av folkmord och sjukdom. Trots svårigheter bevittnar vi att palestinier i Gaza behåller sin nyfikenhet och kreativitet och skapar möjligheter för sitt samhälle att lära och söka glädje, omgivna av våldet. Helige Gud, fortsätt att välsigna samhällsledare, elever och organisationer i Gaza. Vaka över dem så att de kan få en framtid fylld med löften, fred och frihet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan dödade israeliska styrkor Aysenur Ezgi Eygi, en 26-årig amerikansk medborgare och aktivist, på den ockuperade Västbanken, genom ett skott mot huvudet. Hon var, som student, aktiv i arbetet för den palestinska kampen i USA och kom till Palestina tre dagar före sin död, för att skydda palestinska bönder genom samma fredsrörelse som Rachel Corrie, en amerikansk medborgare, som dödades av en israelisk schaktmaskin 2003.
I ett uttalande efter hennes död, skrev hennes familj: ”Likt olivträdet hon låg bredvid, där hon tog sitt sista andetag, var Aysenur stark och vacker… Vi uppmanar Biden, Harris och Blinken att begära en oberoende undersökning.”

Käre Gud, vi kommer inför dig i smärta och sorg för förlusten av Aysenur Ezgi Eygi, ett offer för hat och imperievåld. Vi lyfter upp hennes familj, ber om tröst och styrka när de hanterar denna obeskrivliga smärta. När vi sörjer tillsammans med dem, fyll oss med samma mod som fyllde Aysenur, Rachel Corrie, Aaron Bushnell, Shireen Abu Akleh och många andra som, när de bevittnade orättvisor, förblev starka och orubbliga som olivträden. Helige Ande, fyll våra hjärtan med din vredes eld, lik den du konfronterade Kain och sa: ”Vad har du gjort? Din brors blod ropar till mig från marken” (1 Mos 4:10). Låt också oss höra ropen från de förtryckta och svara med orubblig övertygelse, ledd av din rättvisa och kärlek. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Spanien har tillkännagivit att landet planerar det första spansk-palestinska toppmötet. Samtidigt säger regeringen att man kommer att fortsätta stödet till UNRWA och sätta press på Netanyahu vid ICC. Spanien erkände staten Palestina våren 2023.

Rättvisans Gud, vi tackar dig för röster bland länder som höjs till stöd för de förtryckta, även om det går sakta. Vi ber att deras ansträngningar att söka ansvarighet kommer att bära frukt, när de söker rättvisa vid Internationella brottmålsdomstolen. Låt dessa aktioner inte bara bli politiska gester, utan en verklig rörelse mot varaktig rättvisa, fred och rättfärdighet. Rör alla ledares och nationers hjärtan, så att de gör det rätta och för din vilja ut över jorden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Ghana och Nigeria.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com