26 september 2024


Fler än 4000 skadades och 20 dödades i förra veckan, under en terrorattack mot Libanon. Attacken genomfördes genom att hacka och göra personsökare och andra elektroniska apparater, tillverkade av Motorola, explosiva. Fastän Israel hävdade att dödandet var en målinriktad kampanj mot Hizbollahmedlemmar, orsakade det tre 6-åringars och många civilas död.

Omvårdande Gud, ingen plats känns säker, så länge förtryckaren agerar under straffrihet. Helige Ande var med läkare, sjuksköterskor och medicinsk personal som arbetar modigt och beslutsamt. Ge dem frid när de sörjer förlusten av sina kollegor och tröstar de skadade. När vi ber för Libanons folk, ber vi dig om fred, rättvisa, ansvarstagande och försoning för världen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

I förra veckan avslöjade både chefen för UNRWA och Israels nationella säkerhetsråd att den israeliska regeringen stoppat utfärdandet av visum för medlemmar av internationella NGOs. Detta kommer ovanpå ett pågående stopp för internationell media att rapportera fritt inifrån Gaza och att medel skärs bort från UNRWA. Det sker samtidigt som flera seniora tjänstemän från FN inte får tillstånd att besöka Gaza eller förhindras att resa till Västbanken, inklusive östra Jerusalem.

Medlidandets Gud, Vi lyfter fram hjälparbetarna i Palestina som arbetar med mod och hängivenhet. Stärk dem i att fortsätta sitt uppdrag, led deras händer och hjärtan när de kommer med helande, hopp och undsättning till de nödlidande. Fyll dem med orubbligt engagemang för fred och inspirera dem till att främja värdighet och utveckling för alla människor i landet. Vi ber också att du ska vara med de lokala civilsamhälles-organisationerna och gemenskaperna. Styrk dem i deras viktiga arbete med omsorg, samhällspåverkan och stöd även inför stora utmaningar. Ge dem motståndskraft, visdom och resurserna de behöver för att fortsätta sina ansträngningar uthålligt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Biståndsgrupper rapporterade förra veckan att Israel avsiktligt svälter palestinier i Gaza genom att blockera mer än 80 % av den mattillförsel som krävs. Som ett resultat äter palestinier i Gaza, i medeltal 1 måltid varannan dag.

Du, den störste av alla givare, lyssna till gråten från dina svältande barn och ge dem ditt dagliga bröd. Bistå dem i deras tid av nöd och ge dem styrka och motståndskraft när de möter påtvingad hunger och förtvivlan. Vi ber om ditt ingripande för att röra vid makthavarnas hjärtan så att de ska handla med medlidande för att föra in nödvändig hjälp och att skydda dem som arbetar outtröttligt för att ge mat till de hungriga. Ge Gaza och hela Palestina din försörjning och fred och låt din nåd ge värdighet till de lidande och förtryckta. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Israeliska bosättare stormade förra veckan, under skydd av Israeli Occupying Forces (IOF), en grundskola i Jeriko och överföll elever och skolpersonal fysiskt. Den pågående israeliska invasionen av den av Israel ockuperade Västbanken har eskalerat bosättarvåldet med uppbackning av IOF, medan Israel fortsätter med dagliga räder i många städer. Dar al-Kalima University, nära Betlehem, attackerades också under Israels anfall mot flyktinglägret Deheisha och störde de dagliga aktiviteterna för studenter och personal.

Rättvisans Gud, vi sörjer över våldet mot barn och skolor i Jeriko och Betlehem. Skydda de oskyldiga och stärk dem som står upp för fred och rättvisa. Ge det palestinska folket kraft att resa sig med mod och värdighet. Förvandla hjärtan som hårdnat av hat och få ett slut på ockupationen som orsakar stort lidande. Låt din rättvisa flöda likt en mäktig ström, så att alla kan leva i fred och frihet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Lokala medier avslöjade förra veckan att den israeliska regeringen försöker rekrytera 30 000 asylsökande från afrikanska länder till sin armé. De erbjuder dem permanent uppehållstillstånd om de ansluter sig till ockupationsstatens beväpnade styrkor i deras krig i Gaza. Rekryteringsförsöken sker vid en tidpunkt när den israeliska armén ser en stor brist på soldater. Som ett resultat av bristen har Högsta domstolen fastslagit att ultraortodoxa judar, som under lång tid sluppit militärtjänstgöring, nu tas ut till tjänst.

Du, de förtrycktas Gud, vi känner vrede inför exploateringen av sårbara grupper för att främja syften med krig och våld. Skydda asylsökande, speciellt dem i denna region. Låt dem finna tillflykt, säkerhet och mänsklig värdighet, inte bli intvingade i och pantsatta i ett maskineri av förtryck, avhumanisering och folkmord. Styrk dem som står upp för fred och ge mod till dem som gör motstånd mot våldets krafter.
Låt din kärlek förvandla hjärtan och kom med helande till denna värld i trängande behov av din nåd och förlåtelse. Herre, i din nåd… hör vår bön.

På grund av studentrörelsen på Massachusetts Institute of Technology (MIT) stoppades förra veckan ett gemensamt partnerskap om amerikansk-israelisk vapentillverkning. MIT är det första amerikanska universitetet att göra så sedan oktober, då studentdemonstrationerna startade.

Helige Gud, mitt i allt värre gräsligheter, må steg mot en blomstrande fred se små och oansenliga ut. Trots det, är vi tacksamma för rättvisans stadiga hand och sätter vår tillit till att din tid kommer. Vi vet att du är den barmhärtiga givaren av alla goda gåvor. Ge oss tålamod, beslutsamhet och sumud till att fortsätta verka för förändring, även när vägen synes lång och vindlande. Välsigna modet hos studenter och människor med samvete så att de blir trofasta agenter för din vilja. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Bolivia, Brasilien, Chile och Peru.

Herre i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com