3 oktober 2024


I förra veckan genomförde Israel en urskillningslös attack mot Libanon, som innebar att minst 550 människor dödades och ytterligare tusentals skadades. Bland de döda fanns Hizbollahs högste ledare. Eskaleringen följer på ett år av växande spänningar längs den israelisk-libanesiska gränsen. Hittills beräknas 1 miljon människor ha förflyttats i Libanon på grund av Israels anfall. Förutom flygräder har Israel placerat reservbrigader vid den norra gränsen, vilket signalerar förberedelser för en markinvasion in i Libanon.

Barmhärtige och kärleksfulle Gud, vi fruktar ett regionalt krig då död och mörker fortsätter spridas. Vi kommer med vår ångest till dig och ber om ditt ingripande för våra vänners och familjers säkerhet i Libanon, Palestina, Israel, Syrien och hela regionen. Stärk viljan hos dem som önskar fred, och låt din rättvisa regna ner över dem som söker efter förstörelse. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Det rapporterads att den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu överväger en plan, som skulle leda till en etnisk rensning av civila palestinska från norra Gaza. Planen innehåller dels tvångsförflyttning av befolkningen i norra Gaza till den södra delen av Netzarim-korridoren, dels förhindrad hjälp från norra Gaza tills den är ”rensad” från kvarvarande Hamaskrigare. De kvarvarande 300 000 palestinska civila i norra Gaza kommer sannolikt att avvisa varje evakueringsorder eftersom de inte har någonstans att ta vägen och Israel har upprepade gånger bombat s.k. ”säkra zoner” under kriget.

Nådige Gud, vi ber för Gazas folk, som lidit i mer än 11 månader under ett fruktansvärt våld. Skydda dem, o Herre. Ge dem föda, helande, säkerhet och fred. Låt förtryckarnas hjärtan förvandlas och låt alla människor förstå heligheten hos varje liv. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under föregående vecka sände Israel tillbaka kroppar av 88 oidentifierade palestinier, som dödats i folkmordet på Gazaremsan. Gazas hälsoministerium vägrade att begrava dem tills Israel avslöjar vilka de är och var de dödats. Kropparna fördes på en lastbil in i Gaza genom en korsning som kontrollerades av Israel.

Medmänsklighetens Gud, vi kan inte föreställa oss förtvivlan och smärtan hos människorna i Gaza. Varje dag medför ett krigsbrott mer gräsligt än det senaste, medan de som hjälper förtryckaren står kvar, blinda och döva för lidandet. Helige Ande var med martyrerna och deras familjer. Ge dem den värdighet de inte fick på jorden. Hjälp oss att aldrig bli immuna inför detta lidande utan fyll oss med djupet i din godhet så att vi kan bli en levande kraft som för fram din fred och rättvisa. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Israeliska soldater genomförde i förra veckan en räd på Al Jazeeras kontor i Ramallah (Område A) och beordrade byrån att stänga under 45 dagar. De använde tårgas, förstörde kamerautrustning med våld och rev ner stora banderoller med bild på Shireen Abu Akleh, en palestinsk-amerikansk journalist, som gjordes till martyr av israeliska styrkor i maj 2022. Räden kommer månader efter att den israeliska regeringen förbjöd Al Jazeera att arbeta inne i Israel, på grund av deras rapportering från Gaza.

Helige Ande, vi ber för alla sanningssökare och deras familjer. Vi ber att deras exempel ska tända en eld i våra hjärtan för att söka hopp, sanning och rättvisa – mot alla odds. Sänk ner ditt skydd över journalister från Al Jazeera, så att de kan fortsätta bringa ljus där mörker råder. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under stor säkerhet har en grupp Knessetmedlemmar besökt skolor i östra Jerusalem. Det är en del av en kontroversiell plan att pressa palestinska skolor att anta israelisk läroplan, trots motstånd från många i det palestinska samhället. Planen har kritiserats som ett försök att underminera den palestinska myndighetens undervisningssystem och förelägga det israeliska narrativet. Trots betydande finansiering från regeringen och genom skrämsel har endast 2000 av 85000 elever bytt till israelisk läroplan.

Nådige och rättvise Gud, var med barnen, lärarna och familjerna i östra Jerusalem. Vi ber om skydd över deras skolor och frihet att bevara sin historia, kultur och sanning. Styrk hjärtan hos dem som står emot påtvingandet av narrativ som försöker radera deras identitet. Låt sanningen segra över manipulationen och låt ljuset av rättvisan lysa över utbildningssystemet och beskydda det från otillbörlig påverkan. Vi ber om fred, visdom och styrka åt alla att stå fast i mötet med motgången. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan lanserade Palestine Institute for Public Diplomacy en interaktiv karta som visar konkreta åtgärder och sanktioner som sedan oktober 2023 vidtagits av stater, parlament, domstolar, affärsverksamheter, civilsamhällesgrupper och organisationer som en reaktion på det pågående folkmordet och Nakban i Palestina. Kartan (The map) kommer att uppdateras och redigeringar och tillägg till kartan välkomnas genom kontakt med info@thepipd.com.

Rättvisans Gud, trots vår förtvivlan vet vi att våra böner inte är fåfänga. Vi tackar dig för de trofasta agenter för din kärlek runt om i världen, som fortsätter att arbeta för mänsklig värdighet för alla. Helige Ande, stärka din flock så att de kan göra din vision om nåd och rättvisa sann. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Colombia, Ecuador och Venezuela.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com