17 oktober 2024


Förra veckan beordrade israeliska styrkor patienter från sjukhusen Kamal Adwan, Indonesian och al-Awda, att evakuera från en förnyad markinvasion in i norra Gaza. Patienter, sjukvårdspersonal och familjer som tagit skydd lämnade området utan att ha någonstans att ta vägen. Många sårbara patienter och skadade på intensivvårdsavdelningar kunde omöjligt evakueras. Till detta kommer tusentals människor, fångade i flyktinglägren Jabalia och Beit Lahia, är utsatta för stor brist på mat på grund av total israelisk blockad och oupphörlig bombning. Ögonvittnen som lyckats fly till Gaza City rapporterar att döda kroppar ligger på gator och hundratals under skräp. Ambulanser och andra sätt att undsätta offren blockeras.

Barmhärtige Gud, fasorna i Gaza förvärras för varje vecka. Scenerna av död är långt värre än vi kan förstå och vi är överväldigade av sorg och förtvivlan. Vi ber dig att beskydda familjerna i norra Gaza, när de måste utstå ofattbart lidande. Vi ber att du ska försörja dem i nödens tid och att våldet ska avta. Stärk vårt mod och vårt antal så att vi kan höja våra röster för Gaza och alla människor som lider under förtryck. Herre, låt ditt ljus skina mitt i mörkret. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Israeliska bosättare har genomfört attacker som drabbat palestinier, deras egendom och en moské på Västbanken. Övergreppen skedde i Nablus, Ramallah och Betlehem. I dessa attacker skadades åtminstone 11 palestinier, bland dem ett barn. Under ett år har incidenter med bosättarvåld – i medeltal 4 per dag enligt FN – resulterat i 19 döda palestinier och tvångsförflyttning av 28 beduinsamhällen på Västbanken.

Nådige Gud, vi kommer inför dig i sorg och vrede över det fortsatta våld som tillfogas palestinier, beduiner och alla marginaliserade samhällen på Västbanken. Vi ber för de skadade och alla traumatiserade vid dessa brutala attacker. Vi bär de tvångsförflyttade beduinsamhällena och de förlorade liven i våra hjärtan och vi ber om ditt beskydd över dem. Vi ber om bestående rättvisa och att våldsutövarnas hjärtan ska förvandlas. Låt den israeliska militärockupationen få ett slut och att internationell lag och humanitär rätt åter ska råda. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Israel genomförde ett flyganfall mot flyktinglägret i Tulkarem på norra Västbanken. Det var det största och dödligaste på Västbanken på över 20 år. Minst 16 människor dödades. Många fruktar att Israels taktik från Gaza nu kommer att användas på Västbanken, i Libanon och vidare i regionen.

Medlidandets Gud, vi bevittnar i skräck hur våldet fortsätter att spridas över regionen. Vi håller människorna i Tulkaremlägret i våra hjärtan och ber om skydd för dem. Låt din helande närvaro bli känd och cykeln av våld upphöra och alla som begår krigsbrott hållas ansvariga för sina onda gärningar. Herre, i din nåd… hör vår bön.

En rapport från Watson Institution for International and Public Affairs visar att USA sedan den 7 oktober har använt nära 23 miljarder USD av skattemedel för militär hjälp till Israel och USA-relaterade operationer i Mellanöstern. Summan inkluderar inte överenskommelser om framtida bidrag som utlovats under året.

Livets Gud, i en värld som investerar så mycket i våld, vänder vi oss till din son och vår förebild Jesus Kristus, som lärde oss att trofasthet mot dig innebär att alltid värna livets helighet. Helige Ande, påminn oss om Kristi uppmaning att bli fredsmäklare, att smida svärd till plogbillar och att välja medlidande före konflikt. I en tid när så mycket spenderas på förstörelse, ber vi om förvandling av ledarnas hjärtan så att de väljer att investera i liv, fred och rättvisa. Låt oss, som ditt folk, bli verktyg för din fred och stå upp mot våldets system och ge vårt vittnesbörd om kärlekens livgivande makt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Många av nätverken ”Sabeels Vänner” har planerat event för att uppmärksamma att ett år har gått sedan 7 oktober. Sabeels Vänner i Kanada sänder ett webinar den 4 november med titeln: ”Ett år senare: Vår respons inför folkmord och ockupation i Palestina.” med den palestinska teologen Daniel Bannoura och den palestinska aktivisten Shadia Qubti. Se CFOS website för deltagande online.

Rättvisans Gud, vi tackar dig för arbete som utförs av våra vänner världen över och ber att de fortsatt ska ledas och beskyddas av den Helige Ande när de gör profetiska och uppfinningsrika aktioner. Låt detta event och alla andra ansträngningar i påverkansarbete av Sabeels Vänner fortsätta så att kyrkan kan söka sig mot medlidande, fred och rättvisa. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Belize, Guatemala, Honduras och Mexiko.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com