29 augusti 2024


Den 15 augusti började israeliska bosättare bygga en illegal utpost på en del av Tent of Nations gård, som ägs av familjen Nassar. Nästan varje dag försöker israeliska militärstyrkor, säkerhetspersonal eller bosättare hindra familjen från att arbeta på sin gård och har skadat gårdens stängsel. Tent of Nations uppmanar enträget sina stödjare att kontakta förtroendevalda inom organisationer, partier och regeringar att pressa israeliska militärmyndigheter inse att familjen Nassar har fri tillgång till sin gård.

O Herre, livgivare och källa till frihet, du har kallat oss till att bli förvaltare av ditt överflöd, inte att erövra eller förstöra. Vi tackar dig för familjen Nassars vittnesbörd, som har förkroppsligat vad det innebär att vara generösa, trofasta förvaltare av de gåvor du anförtrott oss. När de nu söker rättvisa och sanning, ber vi att du fortsätter att beskydda dem. Heliga Ande fyll dem med uthållighet (sumud) så att de kan stå lika starka som olivträden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan orsakade Israel nya massakrer i Gaza, bland andra vid skolan Mustafa Hafez, där dussintals palestinier dödades, majoriteten av dem var barn. Den israeliska armén utfärdar också evakueringsorder i centrum av staden Deir al-Balah, återigen lämnas familjer utan någon plats att gå till, när Israel utvidgar sitt krig.

Fredens Gud, trösta de dödades familjer och ge de skadade lugn. Skydda familjerna när de fortsätter att söka skydd och det som är nödvändigt för livet. Ge de förtryckta rättvisa och frihet. Herre, styrk våra institutioner och ledare så att de gör det som är rättvist. I vår förtvivlan använder vi psalmistens förtröstande ord i Psalm 72:12: ”Han räddar den fattige, den arme som ingen hjälper”. Herre, i din nåd… hör våra bön.

I förra veckan släppte Defence for Children International Palestine en rapport som noga går igenom den utbredda politiken av att ”fängsla och tortera” palestinska barn i Gaza. Rapporten, som talar om att barn använts som mänskliga sköldar, citerar barn som säger att de blivit utsatta för systematisk tortyr och övergrepp.

O barmhärtige och rättvise Skapare, vi kommer inför dig med tunga hjärtan, vi sörjer över de oskyldiga liv som är fångade i förtryckets kedjor. Vi förtvivlar och känner rättfärdig vrede i en värld som har accepterat övergrepp på våra barn. Vi lyfter upp Gazas barn, vilkas röster ropar ut ur djupet av lidande och ber om ditt gudomliga ingripande. Helige Ande, var med dem i deras stunder av förtvivlan och hela deras sår. Led oss i att arbeta att få förtryckarna att ta ansvar och bevara värdigheten för allt liv. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan samlades hundratals aktivister utanför demokraternas nationella konvent i Chicago för att protestera mot den demokratiska administrationens involvering i och stöd för folkmordet i Gaza. Polis rustade för upplopp arresterade demonstranterna med våld, även journalister.

Nådige och kärleksfulle Gud, vi kommer inför dig med hjärtan fulla av tacksamhet för modet och hängivenheten hos alla dem som står upp för rättvisa, fred och ett slut på våldet. Vi lyfter speciellt de hundratals aktivister som samlades i Chicago, där de riskerade sin säkerhet för att säga sanningen till makten och väcka uppmärksamhet för lidandet i Gaza. Vi tackar dig för deras orubbliga engagemang för rättvisa, även inför motgångar, och för deras villighet att ge röst åt de som inte har röst. Vi ber om deras beskydd, om styrka och för fortsatt beslutsamhet att arbeta för en värld där fred och rättvisa regerar. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Colombia har förbjudit export av kol till Israel i ett försök att ”pressa premiärminister Benjamin Netanyahu att avsluta konflikten i Gaza”. Colombia är Israels största leverantör av kol. Den colombianske presidenten sa att Israel använder colombianskt kol för att döda palestinska barn. I maj avslutade Colombia sina diplomatiska relationer med Israel. Andra länder, likt Skottland, har också tackat nej till möten med israeliska regeringen tills verkliga ”framsteg” nåtts i förhandlingarna om vapenvila på Gazaremsan.

Rättvisans och fredens Gud, vi kommer inför dig med tunga hjärtan och söker din ledning och vishet i dessa bekymmersfyllda tider. Vi ber om rättvisa, om ett slut på våldet och om skydd för oskyldigt liv. Vi ber om ett slut på lidandet för alla, speciellt för barnen och alla som är fångade i korselden. Låt din rättvisa sänka sig ner likt vatten och din rättfärdighet likt en mäktig ström och föra med sig fred där smärta råder och hopp där förtvivlan råder. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sabeel ansluter till Kyrkornas världsråds upprop för frigivning av Laya Nasir, medlem i Anglikanska kyrkan, hon har hållits i administrativt förvar sedan april 2024 utan lagligt åtal eller riktig process. Vi ansluter också till WCC i uppropet för skyddet för Jerusalem som en plats där religionsfriheten respekteras.

Barmhärtige och rättvise Gud, vi höjer våra röster i bön, tillsammans med Kyrkornas Världsråd när vi kräver att Layan Nasir ska friges. Hon är en av våra många samhällsmedlemmar som orättvist hålls i administrativt förvar utan åtal eller en riktig process. Herre, vi ber att rättvisa ska råda och att hon ska kunna återförenas med sina nära och kära i frihet och fred. Vi ber också om skydd för Jerusalem, den heliga staden, att den får fortsätta att vara en plats där religionsfrihet upprätthålls och respekteras av alla. Låt din fred och rättvisa regera i detta heliga land. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Cap Verde, Gambia, Guinea, Guinea Bissau och Senegal.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com