24 oktober 2024


Förra veckan rapporterade Israel att Hamasledaren Yahya Sinwar dödats med hjälp av en drönare. Israeliska ledare har svurit på att fortsätta kriget mot Gaza och det finns inget slut i sikte. Jabalia och andra områden i norra Gaza har blivit utsatta för en massutrotningskampanj, där tusentals civila bränts levande, svultits ut och dödats av prickskyttar och drönare.

Medan folkmordet i Gaza fortsätter, ropar vi ut med psalmisten ”Det är din skuld att vi dödas, att vi räknas som slaktfår” (Ps 44:23). Det är svårt att finna dig Jesus, i denna tid, mitt i det enorma lidandet och döden i Gaza. Men vi vet att du är där, hos de som svälter, bränns, begravs. Rättvisans Gud, vi ber om ett slut på alla former av förtryck och mod att stå tillsammans med de som lider. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Vid en israelisk attack mot komplexet Al-Aqsa Martyrernas sjukhus antändes ett tält där många människor sökt skydd. Fyra dog, bland dem Shaban-Al-Dalou, en nittonårig ingenjörsstudent som låg med dropp. Han och hans mor brändes levande. Faderns sista ord till sin son: ”Förlåt mig, min son, jag kunde inte rädda dig.”

Jesus, din mor Maria kallas ibland Our Lady of Sorrows, eftersom hon blev vittne till din smärtsamma död under tortyr. Idag tar vi del av denna tunga sorg när vi med Shabans familj sörjer de fruktansvärda dödsfallen vid sjukhuset Al-Aqsa Martyrs Hospital. Vi har inga ord, eftersom ord inte kan ge rättvisa åt den händelsen, men vi upprepar orden ur Klagovisorna ”Mina ögon är söndergråtna” (2:11) Likt Shabans far säger vi: ”Förlåt oss för vi har inte kunnat stoppa detta folkmord.” Herre, i din nåd… hör vår bön.

FN rapporterar att palestinier på den ockuperade Västbanken i ökande grad utsätts för attacker från israeliska bosättare och mer våld från den israeliska armén nu när den mycket viktiga perioden av olivskörd börjar. Organisationen har dokumenterat 32 bosättarattacker mot palestinier och deras egendom i oktober. Omkring 600 olivträd har enligt rapporten förstörts, vandaliserats eller stulits av bosättare. Dessutom har armén använt krigsliknande metoder mot palestinska bönder. En av de mest uppseendeväckande incidenter hände när Hanan Abd Rahman Abu Salameh, en 59-årig kvinna, dödades av en soldat med 10 skott, när hon skördade oliver nära Jenin.

Kärleksfulle Gud, hela skapelsen jämrar sig och söker rättvisa och befrielse. Vi vet att du vårdar dig ”till och med om sparvar”. Ändå fortsätter vi att bevittna förstörelse av olivträd och ett våldsamt dödande av dem som vårdar din skapelse. Vi ber att du ska stärka och beskydda palestinska bönder och alla de som vårdar landet Palestina och att vi ska ha mod att stötta dem i deras motstånd. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Mitt i de ökande spänningarna skickade USA missilförsvarssystemet THAAD och omkring 100 soldater till Israel. Ironiskt nog kommer denna ökning av USA:s militära närvaro vid samma tidpunkt som Bidenadministrationen muntligt hotade att stoppa militär hjälp till Israel. Amerikanska soldater kommer att operera från israeliska armébaser, vilket fördjupar USA:s inblandning i Israels krig och kanske också en delaktighet i krigsbrott.

Barmhärtige Skapare, vi kommer inför dig med tyngda hjärtan, vi sörjer över den djupnande konflikten och risken för ytterligare lidande för alla människor i denna region. Herre, vi lyfter fram alla som är fångade i korselden – de som lever under ockupation, de som fruktar för sina liv och de som kämpar för att finna hopp mitt i våldet. Vi ber att din ande av fred ska bo ibland oss. Stärk de röster som ropar om rättvisa och fred så att de hörs över krigets oväsen. Förvandla hjärtana hos soldater, ledare och alla som har makt så att de kan bli redskap för fred istället för skada. Låt din vilja, som är fred för alla människor, ske på jorden som i himlen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Pastor Sue Parfitt, vän till Sabeel sedan länge, blev för 30 år sedan en av de tidigaste kvinnliga prästerna. Nyligen fick hon beskedet att hennes förordnade inte ska förnyas på grund av hennes klimataktivism. Vänner och stödjare sprider en skrivelse ( petition ) som kräver att biskopen av Bristol ska återinsätta pastor Sue i sin tjänst och förnya det starka stöd hon tidigare gett Sue i att säga sanningen om klimatkrisen och ta ledningen i att kräva en verklig ändring i regeringens politiska agerande för klimatkrisen. Sabeel Jerusalem står upp för henne och ber vårt nätverk av vänner att signera petitionen.

Kärleksfulle och rättvise Gud, vi lyfter fram vår syster Sue Parfitt inför dig. Hon har trofast tjänat dig under tiotals år och förkunnat sanning och rättvisa. Vi tackar dig för hennes mod, upprop och orubbliga engagemang för din skapelse genom sin aktivism. Låt hennes anda av beslutsamhet stå fast – för hon vet att din rättvisa består när mänskliga institutioner fallerar. Mjuka upp hjärtan hos ledarskapet, bland andra biskopen av Bristol, så att de förnyar hennes förordnande som präst. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan tog Sabeel emot två delegationer som reste genom östra Jerusalem och Västbanken och tog emot vittnesbörd från marken i samhällen som utsätts för tvång. De kommer att återvända till sina hemländer denna vecka med förnyat engagemang och påverkansarbete.

Nådige gud, vi tackar dig för de två delegationer Sabeel tagit emot. Vi är tacksamma för berättelser de lyssnat till, kontakter de skapat och det mod de visat genom att möta de som lever under ockupation. Vi ber om säkerhet för dem när de återvänder hem och att den Heliga Ande ska välsigna dem i deras viktiga arbete hemma. Låt de erfarenheter de gjort slå rot djupt i deras hjärtan. Vi ber att de samhällen de mött ska känna sig upplyfta av deras närvaro. Stärk Sabeel i pågående uppdrag att främja hopp, helande och rättvisa. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kanada och USA.

Herre i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com